© Abbott Brown Architects

back box house

This project encompasses a new addition to an existing 1940’s house in Halifax’s north end. The original house was exceedingly small with low sloped attic ceilings on the second floor and a cramped irregular staircase. The addition adds a compact additional 550 sf on each floor and resolved the stair connection between floors. In contrast to the form of the original house, the addition is a modern ‘box’, clad in local hemlock wood. The addition added a new living space on the ground floor, and a new master bedroom and bathroom on the second. The higher roof of the ‘box’ addition allows for greater ceiling heights in the south facing master bedroom and allows fabulous views to the east and the ocean, which were otherwise obscured in the old house form. The addition has a side mudroom entrance leading directly to a new deck at the exterior.

Photographs: Marvin Moore