RENDER_01.jpg

ravine house

Designed as a two unit house in the heart of Bridgewater Nova Scotia, the Ravine House, true to its name sits at the base of the town ravine with a freshwater creek at the rear of the site.

A free standing studio protects the main house from a busy street. The studio and the house are characterized by eastern cedar shingled gable forms intersected by metal clad 'boxes'. The boxes house utility spaces in the studio, and the main bedrooms and a double height library space in the house. The gable forms of the house are further 'cut into' to form a roof top patio and a ground floor screened in porch. The barn doors are used to enclose a front screened porch and identify the main entry to the house. Designed with passive house principles the walls and roof are highly insulated to reduce energy costs.